Składniki na 8-10 kotletów:
• 2,5 szklanki startego kalafiora (około 1/2 kalafiora)
• 1 duża cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej)
• 1/2 szklanki ziaren słonecznika (podprażonych na suchej patelni i posiekanych)
• 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
• 1/4 szklanki oleju rzepakowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1/2 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu)
• 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
• pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Porada:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo wie lepią.
Kontakt:
- 515 776 779
Aleksandra Górak
OPINIA PACJENTA: W końcu udało mi się trafić do dietetyka z indywidualnym podejściem do pacjenta. Pani Aleksandra od razu wiedziała gdzie leży problem i w prosty sposób wytłumaczyła jakie błędy żywieniowe popełniałam. Dieta została ułożona specjalnie pode mnie i mój tryb życia. Mam teraz ...
04.03.2021
Twój komentarz